► Statistik ska alltid tas med en nypa salt. Så här tidigt på säsongen – då krävs ett helt saltkar.
► Lik förbaskat, Frölundas siffror vad gäller corsi och blockade skott är ögonbrynshöjande. Lite upp och ner-vända världen.
► – Så kommer det inte se ut när säsongen är klar, säger tränaren Roger Rönnberg.
NI SOM VET hur Frölunda spelat sin hockey egentligen ända sedan Roger Rönnberg (och Robert Ohlsson) intog Göteborg 2013 reagerar säkert med viss förvåning.
– Jätteovanligt, säger Rönnberg och ler.
Åt vad då? Jo, detta:
## Frölunda är sämst i SHL vad gäller corsi (för den som behöver, förklaring längre ner i texten).
## Frölunda är överlägset bäst i SHL vad gäller blockade skott.
Inte direkt så vi lärt känna Frölunda de senaste säsongerna, eller hur?
Två saker:
1. Frölunda är ett helt annat hockeylag i år, tydligt för alla som tittar, man har dragit ner på forecheckingen, tajtat till sitt försvarsspel, detta är på intet sätt någon nyhet. Och två av tre matcher har spelats mot starka lag som Skellefteå och Luleå.
2. Med statistik kan man visa på det mesta, så här tidigt på säsongen är den än mindre värd. Saltkar snarare än den berömda nypan.
Ändå är detta så man hajar till:
## Med 66 blockade skott är Frölunda hela 22 (!) bättre än tvåan Brynäs.
## Frölundas corsi är inte bara klart sämre än vanligt – man är sämst i SHL.
Roger Rönnberg:
– Jag har också sett det där, så kommer det inte se ut när säsongen är klar.
Frölundatränaren om blockade skott, om vinstmatcherna efter Brynäsförlusten:
– Vinna den ligan är sällan bra, då tillbringar man för mycket tid i försvarszonen. Men det som är roligt är att vi verkligen ser en förändring i spelet, att det inte bara rullar på som vi gjort. Vi ville ha ett trendbrott och det fick vi förra veckan.
Om corsin:
– Vi vill driva spelet mer, det är för små marginaler på vinsterna, vi måste vara ödmjuka nog att se att det bara är en studs som gör att vi vinner. Vi behöver tillbringa mer tid i anfallszonen än i försvarszonen.
Fokus på att förbättra anfallsspelet den här tisdagen, bra fart, födelsedagsbarnet Johan Sundström (29) tycktes leva på lördagsmatchen och agerade med pondus och styrka.
Rönnberg gillade det han såg av laget på träningen, att försvarsfokus inte var bortglömt mitt i allt anfallsdito:
– Vanlig fälla att gå i annars, som lag, som coach, lätt att bara göra det ena och glömma det andra.
***
Skottet Nicklas Lasu fick på foten i onsdags bröt ett litet ben i foten. Det är nu inte så illa som det låter, inte omöjligt han är spelbar i nästa vecka, det lät inte värre än så på Roger Rönnberg som faktiskt inte gick längre än att räkna bort Lasu från Leksandsmatchen (torsdag):
– Handlar om att han ska få ner foten i skridskon, klara smärtan, det tar lite tid.
Ni kände kanske igen den informationen från texten om Simon Edvinsson, i så fall blir även det här en repris för er (men alla läser ju inte allt):
## Patrik Carlsson, fortsatt krasslig, men hopp finns att han ska kunna träna onsdag, i så fall vara spelduglig torsdag.
## Ryan Lasch, tillbaka i träning, full av energi.
## Noah Hasa från J20 centrade Lasch och Mats Rosseli Olsen i Carlssons frånvaro, Ludwig Persson extraforward, Stefan Milosevic åttondeback.
Inga formationsändringar i övrigt. I Lasus frånvaro får således Johan Sundström fortsätta som center med Elmer Söderblom och Theodor Niederbach. Det gillas.
***
Det här tycker jag ni ska läsa om ni missat.
***
Corsi, ja. Man mäter antalet skottförsök för och emot (spel fem mot fem) för att få en uppfattning om vilket lag som driver spelet. Skottförsök inbegriper skott på och utanför mål samt blockerade skott.
En corsiprocent över 50 betyder att laget skapar mer än motståndaren, en corsiprocent under 50 visar motsatsen.
Sedan vet ni att hockey är så mycket mer, ett mentalt spel, psykologi, kött och blod, plus att ”driva spel” och skapa skottlägen och chanser inte är mycket värt om man saknar skicklighet att göra något av spelövertaget.
Men en indikator på matchbilden är dock corsi.
***
Häng med på Instagram.
Visa det här inlägget på Instagram
Växjö kom 10:a Corsi 50,40. Vann serien på lote över 51. Frölunda kom 7:a på 56 och nu vinner de trots att de inte gör sina bästa offensiva matcher. Vad är det Roger jagar egentligen? Vinster eller Corsi?
Förstår inte frågan. Var i texten framgår det att Roger skulle ”jaga corsi”? Det här är ju mest en ”det var som fan”-text efter ynka tre omgångar, jag som lyfter ett småkul ämne, och det som Roger säger är självklarheter, att över tid behöver man tillbringa mer tid i anfallszonen.
Du har ibland en förmåga att läsa hockeytexter som fan läser bibeln. 🙂 Whatever floats your boat, antar jag …
Tolkar det som att det som som han är missnöjd med Corsi när frölunda är bättre än tre år och vinner utan att skjuta som dårar.
Tycker dessutom PDO är mer intressant än skott från blã upp på läktaren.
Skrev om det där med blockerade skott förra säsongen. Med ett par omgångar kvar hade Frölunda bara positiv statistik mot ett(!) enda lag och det var Skellefteå (43-38).
Totalt (vid skrivande stund) hade vi 469-706 i blockerade skott. 237 färre blockerade skott.
Lite kul att jag hittade lappen jag räknat ut allt på där jag även skrivit upp blockerade skott lag för lag vi hade mött. 🙂
Haha … fantastiskt att du hade kvar lappen. 🙂
Vet inte riktigt vad jag ville säga med det. Bara lite intressant fakta 🙂
Men kanske att ju fler antal blockerade skott så är i alla fall ”halva” matchen vunnen.
Corsi betyder faktiskt på något sätt mindre för mig, om man inte gör mål på sina chanser.
Hellre ser jag att det tar varas på det ges i omställningar osv. Att vara effektiv när det krävs.
Corsi ska inte övervärderas, det tycker inte jag heller. Bra corsi och få poäng kan ju lika mkt, eller snarare mer, visa på att du har svaga avslutare i laget. Detta sagt så är Rönnberg förstås rätt ute när han poängterar att över tid behöver Frölunda ha ett större puckinnehav, tillbringa mer tid i anfallszonen. Inga konstigheter.
Verkligen. Lagen spelar mycket på statistik för i teorin så borde laget bli mer framgångsrikt över tid. Men som support tar det ju emot då vi bryr oss mer om korsiktiga resultat. Och så ska det väl vara också.
Men skulle vara intressant med lite bättre och mer avancerad statistik.
Roligt när den ”bästa” corsin ledde till två sjundeplatser. Nu har vi visserligen bara spelat ynka tre matcher, men två vinster efter usel corsi.
Mm, bra corsi är ju på intet vis synonymt med framgång. Men eftersom Frölunda snackat som mkt statistik och spelövertag och underliggande statistik och fan och moster så var ju det här lite kul. 😉
tänk för några år sedan då hade vi typ 43-17 i skott i var och varnnan match på mål..
Och 90% av skotten var totalt ofarliga då de kom i fri sikt och långt utifrån.
2018/2019 hade HV bäst Corsi och slutade 7a i tabellen. Lite lustigt! Frölunda hade 9e bäst men slutade 3a i tabellen. Gjorde näst flest mål efter FBK. Ryan Lasch vann poänligan överlägset före Jocke Lindström.
Statistik är bra att basera beslut och strategi på. Dock säger det inte jättemycket om slutresultatet. Eller så är det som så att man måste ha mycket fler parametrar och de verktyg vi har som privatpersoner är allt för enkla. Vet att Frölunda och de andra SHL-lagen har tillgång till mycket mer avancerad data.
Corsi har ett värde om man lägger upp sitt spel för att göra mål. Då avlossar man skott när man tror man kan göra mål. Lägger man upp spelet för att få högt corsi avlossar man skott för att få just högt corsi. Problemet är dock att det blir få mål. Klassisk suboptimering.
Fast lagen har ju nånga fler mätpungter. För utom Cor/pdo/F så vet jag att mánga lag har expected goals och var och hur avsluten tas. Därför skulle det vara intressant att få ta del av den statistiken ocksã.
Ja det har dom men corsi är det som används mest.
Används mest i debatten menar jag.
Ja det va oväntade siffror måste jag säga, och kommer säkert ändras. Just Corsin gör mig inte så orolig i dagsläget heller, men va tvungen att gå ner på individnivå och kolla. Det visade sig att Spacek ligger strax under 40%, Mursak en bit under 40% och Nilsson nästan nere på 30% och det styrker väl en bild som du också har, HL, att den kedjan inte klickat så bra.